Darrerament he tornat a participar a Viquipèdia en català (VP:CA), després d’un temps d’inactivitat. Gairebé totes les meves intervencions tenen a veure amb la lluita pel Punt de vista neutral. Per definició, aquest és discutible i, més que per consens, em sembla que hi arribem per equilibri de forces. Per això sento —i per una mena d’imperatiu moral— que hi ha d’aportar cadascú la força que tingui. A més a més de les meves baralles per l’anomenament correcte —o sigui, en castellà— dels municipis castellanoparlants de Navarra, especialment el d’Estella (quin cansament, Déu n’hi do!), darrerament m’he batut el coure (castellanisme, ho se) per l’accent que han de portar al cognom Miguel i Prudencio Induráin. Me n’he sortit d’un i no pas de l’altre.
Resulten menys esgotadores, però, i a la vegada molt més visibles, les contribucions a la portada de Viquipèdia, secció Notícies d’actualitat. Amb la que està caient, m’he pres la llibertat de modificar la redacció de dos titulars. Hi deia: «Catalunya celebra un referèndum…» i « Catalunya realitza una vaga general…» —així, amb un subjecte grandiloqüent, megalòman o per millor dir totalitari— i els he retitulat amb més propietat conceptual (em sembla que no pas tant d’estilística) com a «Part de Catalunya celebra…» i «Part de Catalunya realitza…». Al resum d’edició ho he justificat com «Punt de vista més neutral». Per últim hi he afegit un titular molt important, que corria el perill de no sortir publicat, i que pots ser no els hi agradarà trobar a molts dels companys, donat que tots mirem la realitat per un foradet: «Divendres 6 d’octubre. Gas Natural, CaixaBank i Banc de Sabadell lideren una fuita de seus socials d’empreses catalanes per la inestabilitat política derivada del procés d’independència». La notícia amb la qual envoltarem el peix de l’endemà. Com que s’ha d’enllaçar a una font fiable en català de la notícia, he posat un enllaç —no us ho creureu— a l’ara.cat, més que res perquè no me la treguin. Que Déu em perdoni! Au, callo!
NB: Puristes, ja perdonareu els obvis castellanismes. I petons per tu, J.F., guapa!
Afegit 15/10/2017. He fet bastants aportacions a l’article de VP:CA «Fuita de seus socials de Catalunya de 2017». Pel que sembla, l’efecte d’aquesta reacció empresarial sobre el moviment per l’independència està sent demolidor, i encara està per veure el seu efecte a llarg termini sobre l’economia real. El precedent de l’efecte Mont-real no és gens tranquil·litzador: «el Quebec, al llarg de les darreres dues dècades, ha perdut el 30% del seu teixit empresarial en benefici d’altres regions canadenques». Im–presionant o, el que és el mateix, a–collonidor.
Afegit 26/10/2017. Qui del llop parla, el llop li surt: Roger Sabatés, «Una enciclopedia permeable al relato independentista», El país, 28 de octubre de 2017.
Comentarios
Sebastià #
Gràcies per l’esforç d’escriure en català i contribuir a la Viquipèdia catalana. Diria que la nova redacció d’aquest títols també mostra un punt de vista no neutral i que sempre tendim a veure esbiaixament ( = sesgo ) en els altres abans que en els propis. Per exemple també es podrien corregir tots els topònims mal escrits de l’àmbit catalanoparlant de la Viquipèdia en castellà. Però és una feina que almenys jo no faré perquè seria efímera.
pómpilo #
L’afirmació sobre la presència d’un esbiaixament als titulars s’hauria de demostrar. El sentit comú i la ciència de la lògica diuen que «Part de Catalunya celebra…» és més cert que «Catalunya celebra…». Si et refereixes a algú altre esbiaixament, VP:CA està oberta a la teva participació. Respecte al que dius sobre els errors a WP:ES en els topònims catalans, a mi què em comptes? De quin esbiaixament m’acuses si no n’he participat? O em parles a mi com a part d’un poble —el castellà, pot ser?—, com a responsable solidari de’l que hagin fet els que parlen la mateixa llengua que jo? Que estem en guerra, que formo part d’un exèrcit de fidelitat cega i no me n’he adonat? No fotem! La teva opinió sobre els editors de WP:ES és tan negativa que, per la part que em toca, se sembla molt a un insult. I un exemple molt proper, que no puc haver fabricat per l’ocasió: fa una setmana a WP:ES vaig traslladar l’article «Maiorga Ramírez» d’un abertzale, amb accent castellà, a Maiorga Ramirez sense accent (llegeix-te la discussió, sis plau), seguint les regles ortogràfiques del basc, que és la llengua en que ell ha escollit escriure el seu nom; he anunciat el mateix canvi a VP:CA. I has vist a WP:ES la grafía catalana d’en Jordi Sànchez i Picanyol? No és veritat que tots siguem nacionalistes (=fanàtics) d’alguna pàtria.
Antonio Villanueva #
¡No sabía que hablaras catalán! Eres una caja de sorpresas. Enhorabuena.
JoseAngel #
Tal como está la cosa, habría que ir cambiando el término “Cataluña” por la frase “parte de Cataluña” en toda y cada una de sus apariciones…